BIOGRAFIE

Jana.jpg

Jana Van Der Fraenen werd geboren op 26 maart 1993 met een lichte fysieke beperking aan haar rechterzijde.
Naar de buitenwereld toe kreeg ze te maken met onbegrip, het 'anders' zijn. 
Ze vluchtte weg in boeken en werd verliefd op woorden. Een liefde die door de jaren heen alleen maar versterkt is.
Van kinds af aan begon ze te experimenteren met het zelf schrijven van verhalen.

Toen ze op dertienjarige leeftijd de provinciale Davidsfonds Junior Journalist-wedstrijd won, kreeg ze de smaak echt te pakken.

 

Ze ging naar het middelbaar in 'Sint-Lodewijk' in Kwatrecht. Een school voor leerlingen met een motorische beperking.
Daar leerde ze allemaal lotgenoten kennen en hoorde er verhalen over hun ervaringen als iemand met een fysieke handicap.
Zeven jaar lang studeerde ze er 'Kantoor'.

Na haar diploma-uitreiking begon ze met vrijwilligerswerk, maar merkte al snel dat haar liefde voor schrijven en haar grote droom om schrijfster te worden bleef. Van 2015 tot 2019 volgde ze  de opleiding 'Schrijver', in Aalst.
Twee jaar lang werkte ze er aan haar debuut 'Leven in de schaduw', 
een verhaal rond jongeren met psychische problemen.

 

De inspiraties voor de personages uit haar debuut, die een fysieke handicap hebben, haalde ze uit zowel haar eigen ervaringen als iemand met een fysieke beperking, als door verhalen van lotgenoten.  

 

Jana wil boeken schrijven rond problematieken ​die jongeren in het dagdagelijkse leven meemaken.  Met thema's die zij zee belangrijk acht, probeert ze haar lezers recht in het hart te raken.


Ze is tevens lid van 'De storytellers'. Een vereniging die ideeën en concepten bedenkt om de literatuur in het algemeen en in het Vlaamse in het bijzonder, te promoten door middel van trendy tools. Ze gebruiken evenwel klassieke middelen als een lezing, een literaire wandeling, een workshop,...